Speel jij een rol?

Speel jij ook een rol die niet bij je past?

Dit weekend had ik een momentje om even in mijzelf te mijmeren en te zien wat er allemaal speelt. De laatste tijd voer ik met verschillende vrouwen en moeders gesprekken waarin keer op keer naar voren komt, dat zij niet het leven leiden vanuit zichzelf maar vanuit een Rol.

Verwachtingen waarvan zij denken dat ze die moeten waarmaken, of waarvan ze denken dat iemand anders verwacht dat ze dat doen. (Als vriendin, als vrouw, als moeder, als werkneemster….)

Ik vind het dan altijd fijn om naar mijzelf te kijken. Te reflecteren. Wat ben ik nu eigenlijk aan het doen? Mijmer-tijd dus. En ja, ook ik heb de neiging om te doen wat er van mij verwacht wordt.

Maar is dat echt zo………… of heb ik mijzelf die zaken opgelegd?

Meestal is het het laatste.

Vaak is het zo dat we zelf bedacht hebben dat het zo moet, want…. Want wat? Want ben ik nu echt een slechte vriendin als niet per direct antwoord geef op alle appjes? Of een slechte moeder als ik tijd voor mijzelf neem? Nee natuurlijk niet! Ik ben dan juist aan het doen wat ik zelf heel hard nodig heb. En waardoor ik daarna veel meer echt aanwezig kan zijn voor andere.

Hoe lang blijf jij deze rol spelen?

Deze rol die je jezelf hebt eigen gemaakt? Je bent er vast fantastisch goed in geworden. Waarin je wellicht gezien wilt worden. Je wilt er ook erkenning en waardering voor krijgen. Maar zit je nu niet gewoon in een toneelstuk? Een stuk waarvan de rol niet bij je past?

Stilletjes hoop je wellicht dat het verhaal zal veranderen.  Dat er andere medespelers op je pad komen en dat er ander publiek komt kijken, dat je vroeg of laat gaat waarderen voor de persoon die je in werkelijkheid bent. Je niet realiserend dat dit de huidige werkelijkheid ís. Dat iedere dag dat je nog deelneemt in dit theater, je vooral mensen aantrekt die zich interesseren voor het toneelstuk dat hier te zien is.

Zolang jij in dit theater jouw rol blijft spelen, zal daar niets in veranderen.

En nu?

Nu het is belangrijk dat je eerst gaat ontdekken wie jij bent en wat jij leuk vindt. Je mag op staan en het theater verlaten. Of je gaat spelen in je EIGEN toneelstuk. Want dan laat je zien wat past bij jou. Wat goed voelt en klopt.
Hoe denk je dat je je gaat voelen als je dag in – dag uit, jaar na jaar, een rol blijft spelen met mensen om je heen die je eigenlijk niet passen? Zal het je meer of minder energie kosten?

Wees lief voor jezelf en gun jezelf de tijd om te voelen en na te denken wat je echt ZELF wilt!

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *